24-04-18

THEMA 'WORMEN'

We gingen en sloten deze week na de vakantie al feestend in en af: maandag vierden we de 5de verjaardag van Tijs en donderdag was Alexi zijn verjaardag aan de beurt! PROFICIAT AAN ALLEBEI!!

VERJAARDAG TIJS.jpgVERJAARDAG ALEXI.jpg

De kapoenen waren er al voor de paasvakantie van op de hoogte: WORMEN gingen hét gespreksonderwerp zijn van de week! MAAR dinsdag waren er in onze klas nergens van die beestjes te bespeuren dus trokken we erop uit en gingen in de schooltuin op wormen-zoektocht! In 4 teams van 4 & 5 kleuters vonden we er een heleboel van… Ideaal om te kunnen bestuderen, maar waar moesten we deze ‘insteken’, opdat ze niet zouden doodgaan?!

Via een filmpje van ‘Huisje Boompje Beestje’ waren we te weten gekomen dat we zelf een WORMENHOTEL konden maken! Dit deden we door een bokaal afwisselend met zand & aarde te vullen, wat vochtig te maken en bovenop wat verdorde blaadjes te leggen, want ja, ook wormen moeten eten.

Woensdag experimenteerden we met gelatine, fruitsap en…  om zelf eetbare wormen te maken! Deze moesten een tijdje in de frigo blijven om op te stijven dus donderdag gingen we weten of ons experiment gelukt was of niet… en helaas… het was mislukt, MAAR gelukkig had ik een plan B voorzien:

WORM I.jpgWORM II.jpgWORM III.jpg

In ‘bijlage’ vinden jullie een stappenplan om thuis eens van deze eetbare wormen proberen te maken met hopelijk meer succes dan de onze!

Vrijdag waren verf, plexiplaten en wattenstaafjes ons experimenteermateriaal van de dag en maakte in een met verf bedekte plexiplaat, een tekening van dieren ondergronds en bovengronds om er dan uiteindelijk een afdruk van te kunnen nemen.

Komende week zijn de kleuters aan het woord en bepalen zij waar er maan- en dinsdag over geleerd zal worden!

01-04-18

ZALIG PASEN EN LAAT JE NIET VER-VIS-SEN OP 1 APRIL

IMG_5258.jpg

De paashaas was van de partij deze week en dat was vooral veel ‘fun’. Hij verstopte eitjes in de klas die telkens riepen ‘hier ben ik’ dus moest het hééééél stil worden om de eitjes terug te kunnen vinden. Minder leuk was dat hij zijn geschilderde eieren voor zichzelf wilde houden! Maar na wat overleg werden ze toch rondgedeeld. De kapoenen wisten mij perfect uit te leggen dat ik niet een haas maar een konijn in mijn handen had. Verschillen en gelijkenissen werden nogmaals opgesomd.  De paashaas kwam weer tevoorschijn met een zak vol eitjes … geen gewone, maar schudeitjes.

Weer plezier! Namen schudden, (muziek)tekens leren lezen en naspelen, hetzelfde geluid herkennen….

Dinsdag bestudeerden we de kip van kortbij en weet je wat er grappig is aan de kip? De kip slaapt op een stok en doet maar één oog toe en wisselt dan eens af met haar andere oog. Via het smartbord konden we zien hoe een ei uit de kip kwam en hoe de kip erop ging zitten om te broeden. Een kuiken dat uit een ei komt is ook nogal nat! En een kip kan onder zich wel 8 kuikens verstoppen! Amai, niet zo dom he die kip. We deden ook aan kipness … een tokkende versie van fitness.

Het verhaal van kleine haas HERO die zijn voeten nogal groot vond mocht natuurlijk niet ontbreken en het werd allemaal nog véél spannender wanneer wij zelf kleine HERO werden en het hele verhaal naspeelden! Er kwam een wolf aan te pas!

We leerden een speelversje aan en je kan het thuis gerust eens naspelen want je vind het op de achterzijde. (Ik mocht de boer spelen!)

Donderdag toneel, een prachtige combinatie van animatiefilm met live-muziek en poppentheater met een vogeltje. Donderdagavond lieten we de venster open en ja hoor! Vrijdag zaten er paaseitjes in onze zelfgemaakte paaszak!

Nog een waarneming over kippeneieren, kwarteleieren en ganzeneieren met een kooklesje erbij  en wat wiskunde en voila … de week zat er alweer op.

Nu genieten we van een EI-volle vakantie en we zien je graag terug na de paasvakantie!  Veel plezier!

 IMG_5269.jpg  IMG_5270.jpg